TARİHSEL GELİŞİM
FIRAT MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
1963 yılında pamuk araştırma çiftliği olarak kurulan okulumuz daha sonraki yıllarda Tarımsal Mekanizasyon Merkezi olarak çevre çiftçilerine öncülük ve eğitimler veren bir kuruluş olarak hizmet etmiştir. İlerleyen yıllarda Tarım Bakanlığına bağlı olarak Teknisyen Unvanlı mezunlar yetiştiren okulumuz, sırasıyla Tarım Meslek Lisesi ve Ziraat Okulu isimlerini almıştır. 2006 yılına kadar Türkiye'de Tarım Bakanlığına ara eleman yetiştiren altı okuldan biridir. 2000 dekar arazi üzerinde hizmet veren okulumuz 2006 yılında Milli Eğitim Bakanlığına devredilmiştir. 2012 yılında Fırat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi adını alan okulumuz 2017-2018 Eğitim-Öğretim yılında 24 derslikli hizmet binamızda ve 300 yatak kapasiteli pansiyonumuzda toplam 500 öğrencisiyle hizmete devam etmekteyiz.
Yıllar boyunca verdiğimiz mezunlarımız bugün ülke tarım ve hayvancılığında söz sahibi makamlarda ve özel sektörlerde çalışmaktadırlar. Okulumuz Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da tek olma özelliği taşımasından kaynaklı Isparta'dan Mardin'e kadar birçok ilden öğrenci alan bölge okulu olma özelliği taşımaktadır. Mezunlarımız gerek kamuda gerekse özel sektörde rahatlıkla iş imkânı bulmakta, yalnızca ilimizde değil bölgemizdeki bir çok ilde sektöre hizmet etmektedir.
Okulumuz teknik alt yapısı ve arazileri ile Türkiye'de ki birkaç okuldan biri olma özelliği taşımaktadır. Okulumuzda 7 idareci, 10 Ziraat Mühendisi, 2 Veteriner Hekim, 12 Alan Öğretmeni, 25 Branş Öğretmeni, 12 Teknisyen ve 22 Tarım İşçisi olmak üzere toplam 90 personeli bulunmaktadır. Okulumuzda Tarım Alanı, Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı Alanı ve Gıda Teknolojisi Alanları bulunmaktadır.
Okulumuzda bir adet büyük baş hayvancılık atölyesi, iki adet kanatlı hayvancılık atölyesi, 350 dekar arazi üzerinde çeşitli tarla bitkileri, 120 dekar arazi üzerinde bahçe bitkileri üretimleri yapılarak öğrencilerin mesleki uygulama yapmalarına ve alanlarında uygulayarak öğrenme fırsatı sağlanmaktadır. Döner Sermayeli bir kuruluş olmamız nedeni ile nedeniyle yapılan üretimlerden elde edilen gelirler okulumuz, personelimiz ve öğrencilerimize ekonomik katkı sağlamaktadır. Gelecekte kurulacak atölyeler ve teknolojik destekler ile okulumuzun ülkemizde alanında lider bir eğitim kuruluşu olmasını hedeflemekteyiz.